WIP ‘’İmalat içi stok’’ yada Türkçeye tam çevirisi ile ‘’Devam Eden Çalışma Limiti’’ : Bir süreç içinde devam eden iş miktarına uygulanan bilinçli bir kısıtlamadır ve bu, iş akışının verimliliğini ve etkinliğini artırmak için kullanılan çok önemli bir KPI yada parametre diyebiliriz.
Devam Eden Çalışma (WIP) limiti, herhangi bir iş akışının her aşamasındaki en fazla çalışma miktarını tanımlar. Sadece üretim ortamında değil, Yalın ve Çevik metodolojilerde, genel kullanıma uygun çok önemli bir süreç iyileştirme yaklaşımıdır. Bu limitler sürecin kapasitesine göre lokal veya genel olarak belirlenmesi gerekir.
WIP limitine ilişkin tanımlamayı yapmanın ardından bu yazıyı yazmaya nasıl karar verdiğimden bahsetmek istiyorum.
Bir danışman arkadaşımız projesini yürüttüğü firmada DinamoERP’de MRP çalıştırarak Malzeme ihtiyaç planlamasını yaparken bu problemle karşı karşıya kalıyor. Problem aşağıdaki gibi.
Belli ki 2. Proses Goldratt’ın Kısıtlar Teorisinde bahsettiği ‘’Şişman çocuk’’ literatüre geçen adı ile ‘’Darboğazı’’ oluşturuyor.
MRP çalıştırıldığında klasik hesaplamasını yapıyor ve 2. Prosesin ‘’En geç başlangıç tarihine’’ 1. Prosesin ‘’En geç bitiş tarihini’’ optimize ederek üretim sipariş önerilerini veriyor.
Problemin DinamoERP’deki çözümü aslında belli. Genel olarak 2.Proses için ‘’Maksimum WIP limitini’’ WIP’nin raf ömrü üzerinden tanımlarsanız öncül prosesler içinde bu WIP limitini dikkate alarak üretim sipariş önerisini vererek sorun çözülmüş olacak. Yani toplam ihtiyacı size Maksimum WIP limitini aşmayacak şekilde Darboğaz prosesin kapasitesi üzerinden öncül operasyonlar içinde üretim siparişi olarak vermiş olacak. MRP’niz Kısıtlar Teorisine yatkınlığı ile göz kamaştırıyor.
Aslında MRP tarafında WIP Limitleri ile bu problemi çözüyor olmanız İş sıralama probleminizi de kolaylaştırmış oluyor. Darboğaz üzerinden gelişmiş planlama ve iş sıralama yapacak olduğunuzda Darboğaza göre çizelgeleyeceğiniz öncül prosesler darboğaz prosesten geriye doğru çizelgeleneceğinden yukarıda bahsedilen ‘’Raf Ömrüne’’ dayalı WIP limiti problemini çözmek sizi zorlayacaktır.
Hep dediğim gibi planlamanın seviyeleri var. Problemi doğru seviyede çözmek planlamanızın diğer sevilerini de rahatlatacak ve daha basit sürdürülebilir süreçler inşa etmenize yol açacaktır.
DinamoERP’nin bu yeteneği bünyesinde barındırması sayesinde çözülen bu problemin bir çok ERP’nin MRP’sinde olmadığını bildiğim için problemin çözümüne ilişkin literatüre geçmiş yaklaşımlardan bahsetmek isterim.
Öncelikle şunu belirtelim ki ‘’WIP Stok Limiti’’ aslında Yalın üretim ve Kanban yaklaşımının ayrılmaz bir iş akış yönetim unsuru. Bugün açısında Yalın üretim ve Kanban metodolojilerinin kullandığı bu parametreler DinamoERP gibi modern ve gelişmiş planlama yaklaşımlarına sahip ERP’ler açısından hanelerine artı yazılan üstün yetenekler. Bu anlamı ile Yalın üretimin bu planlama unsurlarının ERP’ler tarafında karşılığının olması hayati önemde. Aynı zamanda Goldratt’ın ”Kısıtlar teorisinin” de ERP’nizin içerinde olması anlamına da geliyor.
Bu yetenek ve yaklaşım, Darboğaz üzerinden oluşturulacak Genel kısıtlamalar ile Goldratt’ın Kısıtlar Teorisine dayalı bir iş akışı yönetmenizi sağlar.
Yine bu yetenek ve yaklaşım Yerel Kısıtlamalar aracılığı Kanban sistemi tarafından bireysel süreç adımları arasında çalışma sınırları belirleyerek iş akışını yönetir, sorunsuz çalışma ve değişikliklere hızlı yanıt veren çevik bir yapıya kavuşmanızı sağlar. Bu yönü ile Toyota Üretim Sistemi’nin bir parçası olan Kanban sistemi, yerel kısıtlamaların Devam Eden İş’e (WIP) etkin bir şekilde uygulanmasının en iyi örneğidir.
WIP LİMİTLERİNİN KARAKTERİSTİĞİ?
1. Miktar Kısıtlaması: (WIP) Süren Çalışma sınırları, üretim siparişlerinizin sayısı için bir üst sınır koyar. Bu sınır genel olabileceği gibi, lokal olarak her aşamaya göre değişebilir.
2. Dinamik Yapı: WIP limitleri statik değildir. Kapasite ve iş akışı değişikliklerine göre bunları periyodik olarak gözden geçirilmesi gerekir.
3. Kültürel Yön: (WIP) Devam Eden Çalışma sınırlarının uygulanması, bir kuruluşun Yalın veya Çevik bir kültüre olan yakınlığını yansıtır ve aşırı yüklü süreçler yerine kontrollü, sürdürülebilir iş akışlarının oluşmasını sağlar.
WIP LİMİTLERİNİN FAYDALARI
WIP Limitleri İş akış hızlarını Uyumlu hale getirerek, bitişik süreçlerdeki giriş ve çıkış hızlarını hizalar. Döngü sürelerini kontrol altında tutmanızı sağlar. WIP Limit belirlemek uzun kuyrukları azaltarak kuyrukta bekleme sürelerini azaltır. Maliyetler azalır, Lead Time düşer. İş akışı hızlanır ve teslimat performansınızı olumlu yönde etkiler.
Ayrıca WIP Limiti belirleme zor bir konu olan Parti büyüklüğü belirlemenizi de büyük katkı sunar.
WIP Limiti belirleme ve kullanma bir çok üretim planlama ve stok kontrol yaklaşımının kullandığı bir önemli bir araçtır.
Son olarak belirtmek gerekir ki, WIP Limit belirleme Çevik proje Yönetiminin birer unsuru olan Agile ve Kanban yaklaşımlarında da uygulanan bir yöntemdir.
İyi Pazarlar…
Yararlanılan Kaynak: https://agility-at-scale.com/principles/wip-limits/