Yeni yılın ilk günlerinde, herkesin içinin yeni umutlarla dolup taştığı o enerji dolu günlere biraz uzaktan bakar olduk, sanırım. Ancak bu platformda gözlemlediğim kadarıyla, yeni yıla dair umut dolu paylaşımlar hâlâ ağırlıkta. Muhtemelen 2025 yılı boyunca birçok işletme, dijital dönüşüm süreçlerinin önemli bir adımı olarak ERP projesine start verecek.
” Bazı projeler en başından başarısız olur. Sadece siz sonradan öğrenirsiniz.”
Ancak, maalesef bu projelerin bir kısmı daha yola çıkmadan ölüm ilanlarını hazırlıyor, mezar taşının üstüne ismini yazdırıyor.
ERP mezarlığı her yıl yeni mezar taşlarıyla dolarken, çoğu kez başarısızlığın nedenleri hiç ama hiç değişmiyor: Yanlış ERP seçimleri ve hatalı proje yönetim süreçleri.
Bugün bu yazıda ERP projelerini başarısızlığa sürükleyen yanlış ERP seçim süreçlerini ve yanlış yönetilen proje aşamalarını ironik, metaforik, birazda yüzeysel ve popülist bir yaklaşımla inceleyeceğiz.
Sonuçta, ”İzahı olmayanın mizahının olması’‘ kaçınılmaz oluyor.
ERP’nin Ölüm Nedenleri: Yanlış Seçimler, Hatalı Proje Yönetimi ve ”Olağan Şüpheliler”
Bir ERP projesinin daha ilk aşamada başarısızlıkla sonuçlanmasının en büyük nedeni, yanlış ERP seçim süreçleridir. Böylelikle ”İyi niyet taşları ile örülen cehenneme giden bu yolun” ilk taşları konmuş olur. Geri kalanı da genellikle hatalı proje yönetim süreçleri ile tamamlanır.
İşte sık yapılan hatalar:
1. Gerçek ihtiyaçların belirlenmemesi: Şirketin iş süreçleri ve gereksinimleri yeterince analiz edilmeden, ”Kulaktan dolma, komşudan duyma” piyasa trendlerine veya popüler yazılımlara yönelme. Ben buna ”Görücü usulü ERP alımı” diyorum.
2. Düşük bütçe ya da yanlış önceliklendirme: Herhangi bir ihtiyaç analizine dayanmayan ”Görücü usulü ERP alımının” üstüne sadece maliyet odaklı düşünmeyi ekleyerek, ERP alımının yapılması.
3. Yanlış iş ortağı seçimi:ERP sistemini uygulayacak danışmanlık firmasının yeterli deneyime, sektörel bilgiye, iş süreçlerine ve ürüne dair bilgiye sahip olup olmadığının araştırılmadan yola çıkılması.
Şimdi bu aşamada sormak lazım! Olağan şüpheliler kim?
Proje Yönetimindeki Hatalar ve Sonuç: Ya Papaz ya Gassal!
Yanlış ERP seçimin üstüne bir de proje yönetiminde aşağıda bahsedeceğimiz hatalar eklenince cehenneme giden yolun taşları hızla tamamlanmış oluyor. Kaldı ki, doğru ERP seçimi yapılmış olsa bile proje yönetiminde yapılacak hatalar cehenneme giden yolun taşlarını örmeye çoğu zaman yetiyor da artıyor bile.
İşte o hatalar:
1. Hedeflerin belirsizliği: Yanlış Hizalanma! Projede herkesin farklı bir beklentiye sahip olması, kaynakların yanlış yönlendirilmesi ve ekip üyeleri arasında kaçınılmaz çatışma.
2. İletişim eksikliği: Yönetim, ekip ve iş ortakları kısacası proje paydaşları arasında sağlıklı bir iletişimin kurulamayışı.
3. Planlama Eksiklikleri: Projenin yürütülmesine dair planlama eksiklikleri ile mezar taşına yazılacak isim siparişinin verildiği son aşamaya gelinmesi.
Bu aşamada artık her şey belli oluyor. Mevta yerde boylu boyunca yatıyor!
Sorulacak soru ilk aşamaya göre daha net. Fail kim?
Daha önemlisi de Mevta’yı kim yıkayacak?
Bu aşamadan sonra yapılacaklar aşağı yukarı belli. Durumu ”kotarmak” için cinayet mahalli Hristiyan mahallesinde ise bir papaz bulup ”Günah çıkartılacak”, Ya da cinayet mahalli Müslüman mahallesinde ise tanıdık iyi bir Gassal bulunacak!
Takım Elbiseli Gassaller!
ERP projeniz başarısız olduğunda, bazen iyi, bazen de kötü niyetle bu durumu kurtaracak, ya da en azından orta yerde duran ”Mevtayı” yıkayıp, temizleyecek kişiler ararsınız. İşte tam bu anda “Takım elbiseli gassaller”, ”Mevtayı” finansın beyaz gül kokulu örtüsüne saran raporlar hazırlayarak pis kokuları bastırır, ”Mevtayı” yani ERP’yi muhasebenin güvenli garajına çeker. Ve hiçbir cenaze merasiminde cemaat ”Mevtayı” taşıyan cenaze aracının önünden yürümez.
Ne de olsa en başarısız ERP projelerinde bile faturalar kesiliyor, finansal hareketler yaratılıyordur. ERP’nin en görünür ve paraya doğrudan dokunan eli finans kurtarıcınız olur. Süreci bırak, sonuca bak!
İş hayatında Network önemlidir. İyi network de mutlaka iyi ”Gassaller” olmalıdır!
Bakalım 2025 yılında ”Gassallere” ne kadar ihtiyaç duyulacak ve kaç mezar taşına daha isim siparişi verilecek?