KARMAŞIK ERP!
Hepimizin bildiği gibi ERP yazılımları S/OP (Satış / Operasyon Planlama) süreçlerinde yer alan idari ve operasyonel iş süreçleri için yüzlerce ve hatta binlerce uygulama ve modülden oluşan büyük kompleks yazılımlardır.
İşletmelerde pek çok Dijital dönüşüm liderinin veya ERP yöneticisinin kafasında cevap aradığı soru ise, ”Hangi iş süreçlerinde ERP yazılımlarının işletmeyi daha ileri taşıyıp taşıyamayacağı?”
Soru basit, cevap karmaşık. Cevap aynı zamanda stratejiyi oluşturuyor. Burada ”Karmaşık” kelimesini özellikle kullandım. ERP’yi en iyi anlatan kelime bu bence.
Karmaşık: İçinde ayrı türden birçok öğe bulunan, birbirine az çok aykırı birçok şeyden oluşmuş, ilk bakışta anlaması anlaşılması ve açıklanması güç olan şey.
Evet ERP yazılımları ayrı türden uygulama ve modülleri olan, birbirine entegre çalışıyormuş gibi olsa da kendi içerisinde aykırılıkları olan, çözümlemekte ve uygulamakta zorlandığımız yazılımlar. Bu yüzdendir ki kafalar karışık. Başarı oranı düşük.
”LİTTLE LİTTLE İNTO THE MİDDLE” VE ”TÜRÜNÜN EN İYİSİ”
”Hangi iş süreçlerinde ERP yazılımlarının işletmeyi daha ileri taşıyıp taşıyamayacağı?” sorusunun cevabına gelince. Cevap tabi ki her iş süreci için ”Evet daha ileri taşıyabilir” değil maalesef. ERP yazılımlarının bazı fonksiyonları işini çok iyi yaparken bazı fonksiyonları işini ”Biraz”yapar. Bu da gayet doğaldır.
Finanstan satın almaya, üretimden dağıtıma, iş süreçlerini otomasyona dayalı daha verimli hale getirmek için bazı noktalarda ERP’ye entegre başka yazılım çözümleri kullanmak çok daha efektif olabilir.
İşte bu işini ”biraz” yapan ve bize Cem Yılmaz’ın meşhur repliğini bölüm başlığı seçtirten fonksiyonların yerine, ERP’ye entegre ”Türünün en iyisi” yazılımlar kullanmayı ifade eden ve Gartner tarafından ortaya atılmış bir kavram: ”Postmodern ERP”. Geleneksel ”Monolitik ERP” yaklaşımının karşısında duran yaklaşım.
Örneğin;
- Raporlama alanında ”Türünün en iyisi” kabul edilen X yazılımı varken ben neden bu işi ”biraz” yapan ERP fonksiyonunu kullanayım.
- CRM’de ”Türünün en iyisi” kabul edilen X yazılımı varken ben neden bu işi ”biraz” yapan ERP fonksiyonunu kullanayım.
- B2B, B2C ve bayi yönetiminde ”Türünün en iyisi” kabul edilen X yazılımı varken ben neden bu işi ”biraz” yapan ERP fonksiyonunu kullanayım.
- BPM’de ”Türünün en iyisi” kabul edilen X yazılımı varken ben neden bu işi ”biraz” yapan ERP fonksiyonunu kullanayım.
Burada belirtmek gerekir ki, Postmodern ERP stratejisi sadece kullanıcı firmalar için bir karar aşaması değildir. ERP tedarikçileri açısından da bir stratejik karar meselesidir. ERP tedarikçileri de iş süreçlerine ilişkin neleri ”Biraz” yayacaklarına karar vermek durumundalar. Sonrasında da ”Biraz” yapacakları iş süreçlerini ilişkin ”Türünün en iyisi/leri”kabul edilen yazılımlarla entegrasyon ve iş birliği geliştirme çalışmalarına odaklanmalılar.
İyi bir Postmodern ERP ”Türünün en İyisi/leri” kabul edilen MES, APS, B2B, B2C, BI, BPM, PM, gibi iş süreçlerindeki yazılım çözümlerine entegrasyon yeteneklerini geliştirmiş olan ERP’dir. Elbette ki bu iş süreçlerine ilişkin ERP’lerin de uygulama çözümleri olacaktır. Ancak iş süreçlerinin ve yazılım teknolojilerinin bu kadar hızlı geliştiği bir ortamda, ERP kullanıcıları da tedarikçileri de kabul etmek durumundalar ki her şeyin en iyisini ERP içerisinde yapmak hem mümkün değil, hem de gerek yok. Bu bağlamda Türünün en iyileri olan yazılımlarla entegrasyon hayati önemde.
Tabi günümüzde ”Türünün en iyisi” olmak birazda Bulut platformda ve yapay zeka destekli olmaktan geçiyor.
POSTMODERN ERP SÜREÇLERİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
- Hangi iş süreçlerinizi ERP fonksiyonunuz ”Biraz” yapıyor tespit etmek.
- Bu alanda ihtiyaçlarınızı karşılayan ”Türünün en iyisi” yazılımı seçmek.
- Sistem güvenliği
- Departmanlar arası iletişim ve iş birliği
- Doğru ERP teknolojisini seçmek
Yukarıda en sona koyduğum madde aslında işin doğru yapılması gereken ilk maddesi. Her şeyde olduğu gibi Dijital Dönüşümde de ilk düğmeyi doğru iliklemek önemli. Bu da ERP seçim sürecinde yukarıda anlatılanları dikkate alarak bir seçiminde bulunmayı gerektiriyor.
Başka yazılımlarla konuşup, haberleşecek teknolojik altyapıya sahip ”Türünün en iyisi”bir ERP’niz yok ise, siz diğer başlıklarda da türünün en iyisi yazılımları kullanamaz hale gelirsiniz. Bu yüzden ERP seçim süreci gözünüze gözlük, dilinize sözlük, almak gibi bir şeydir.
Sizi kör ve dilsiz bırakabilir.
İyi pazarlar…